Paddle campingtrip Semois/Maka

by Jimmy Thys I did this with my ONAK canoe

Ons basecamp hebben we opgesteld op camping Maka (punt C), een leuke familiecamping dat ook in het teken van het outdoorsleven staat. Je kan er kampvuur maken op afgebakende open plaatsen of aan je tent met een vuurschaal die je daar kan huren of kopen. Er is aan de receptie ook een tof winkeltje waar je allerhande outdoorspullen kan kopen en meestal goedkoper dan ergens anders omdat dit voor de uitbaters eerder lucratief is. Zij laten normaal gezien geen groepen toe op de camping wat ook duidelijk op de website staat maar omdat het begin seizoen was en niet te veel reservaties hebben wij een uitzondering gekregen, waarvoor dank.

Donderdag zijn we vertrokken naar Mortehan (punt A) met de wagens om vanaf daar te vertrekken met 3 kano's waaronder ook de Onak. Het was voor mij de eerste keer dat er ten eerste extra passagier mee was in de Onak en dat was mijn jongste zoon Sam (14j) en ten tweede ook de eerste keer op stromend water met toch redelijk wat debiet.. Ik was aangenaam verrast door de vaar ervaring in cominatie met extra passagier en stromend water.

Thv punt B is een barrage met waterval van ongeveer een dikke meter en deze hebben we met volle bezetting zonder probleem kunnen nemen, beetje verder hebben we wel het opgeschepte water uit de boot moeten halen maar de drie kano's hadden hier water geschept omdat het verval zo hoog was. Door omstandigheden zijn net na vertrek van het leegmaken de 2 ander kano's gekanteld, één kon een tak niet meer ontwijken en is één passagier overboord gegaan, de andere wilde helpen maar door dwars te komen en overgewicht is deze gekanteld. Uiteindelijk hebben we de tocht met 2 kano's voortgezet, waaronder wij met de Onak.

De volgende dag zijn we vertrokken vanaf camping Maka richting Bouillon (punt D). Nu was de bezetting in de kano's beter verdeeld. We hadden nu wel onze wetsuits aangedaan voor in geval van én hadden we mooi weer, wat gisteren anders was.

Het eerste deel is ongeveer 8,5km en het tweede 18km en ze zouden in 1 dag afgelegd kunnen worden maar aangezien wij dit combineren met outdoorcamperen, buitenkoken enz...maken wij er steeds een meerdaagse van.

Pluspunt aan de Semois zo hoog stroomopwaarts is dat deze niet zo druk bevaren is met verhuur dan de Lesse, nadeel is wel een héél eind verder rijden omdat het zo zuidelijk in Belgie ligt, iets moeilijker voor een dagtrip maar een weekendje daarentegen...

Next year de volle 90km tot aan de Maas in Frankrijk met bivak onderweg op campings langs de oever. Back to basic...