Jimmy Thys

Security officer FOD Justitie, firefighter/paramedic Zone1 West-Flanders, married 16y, 2 sons 17-14y, 1 crazy Beagle, 2 canoes, I love camping, outdoors life and paddling. I love paddling the Onak

Clairmarais-Salperwick

I did this with my ONAK canoe

Vorig weekend nog eens een tochtje door Les Marais rond Saint Omer, reeds de 5e keer met Patrick en de 8e keer voor mezelf. Zelf nu slagen we er in om nieuwe stukken te ontdekken. Vrijdag middag vertrokken aan Isnor te Clairmarais (punt A) en doorgevearen op rustig windstil water net voorbij Salperwick, daar ons tentje opgeslagen op een zeer idyllisch plekje waar je sowieso kan picknicken (punt B), daar hebben we echt genoten van een prachtige, rustige avond middenin de natuur. 's Ochtensvroeg ontbeten aan de kant van het water vanaf ons kampeerplekje met een prachtige zonsopgang over het water. Na het ontbijt onze tocht verder gezet en via een gedeeltelijk andere route terug richting Clairmarais waar we onderweg nog een leuke picknickplek tegenkamen met zelf een kijkhut om vogels te observeren. In Clairmarais nog één nachtje op de camping alvorens na een ochtendwandeling in hte bos met de hond terug huiswaarts te keren. Alweer een geslaag Onak weekend achter de rug. Onderweg zijn we in Les Marais uitgenodigd door Belgen uit het Brugse om bij hen daar in hun vakantiehuisje iets te komen drinken, nadat we aangelegd waren aan hun privé steiger hebben we uitvoerig over de Onak gepraat want dat was hun eerste interesse uiteraard.

Weekendje Biesbosch(hoeve)

I did this with my ONAK canoe

Eindelijk zijn we eens voor een weekend in het natuurreservaat de Biesbosch geraakt. Voor ons niet evident omdat we van het Belgische West Vlanderen komen.

Vrijdagnamiddag zijn we vertrokken vanaf de Spieringsluis (punt A) om zo naar het eiland van de Biesboschhoeve (punt B)  te varen. Dit is een zeer mooi onderhouden camping met alle nutsvoorzieningen. Indien je niet over je eigen kampeermateriaal beschikt zijn er 2 chalets te huur, je kan er ook bbq pakketten verkrijgen van eigen kweek. Best is op voorhand te reserveren, zeker voor een weekend in het seizoen. Locatie is ook enkel per boot bereikbaar.

Alle info is te vinden via de website https://biesboschhoeve.nl

Vanaf hieruit hebben we zaterdag een toch gemaakt in het reservaat en 's avonds ook nog een korte trip. Routes kies jezelf aan de hand van een kaart of via je gsm, Iphone in mijn geval waar ik via gps onze route heb bekeken. Dit is noodzakeleijk omdat je anders wel eens je weg niet zo makkelijk terug kan vinden.

Bij het terugvaren naar ons vertrekpunt hebben we een gedeeltelijk andere route genomen en hebben we ook een enkel voor kayak/kano bevaarbare zone gevolgd (punt C en D), zeer mooi en rustig om te varen. Deze vind je op verschillende locaties in het reservaat.

Biesbosch was een zeer aangename locatie en voor herhaling vatbaar. Ook hadden we gedurende het ganse weekend zeer veel bewonderaars voor onze beide Onak's.

"Les Marais" Salperwick, Saint Omer France

I did this with my ONAK canoe

Deze keer hebben we nogmaals gekozen om in de buurt van Saint Omer ons kamp op te slaan. Dit omdat mijn kanobuddy Patrick voor de eerste keer met zijn Onak ging varen en we zo zonder stress zijn Onak konden opzetten en de mijne ook uiteraard. Zo waren we beide met onze Onak maar mijn andere kano was ook mee omdat mijn jongste zoon ook mee was en solo wilde varen. Zoiets kunnen we alleen maar toejuichen.

We stonden op camping "Le grand Plage" in Salperwick nabij Saint Omer, (Punt A). De andere kant van Saint Omer, CLairmarais, hadden we reeds een paar keer gedaan. Deze camping is nu het 3e seizoen met nieuwe eigenaar en er zijn nieuwe faciliteiten voorzien en plek vlak aan het water.

Het varen zelf is prachtig in dit natuurgebied Les Marais. Je kan de hoofdrivier volgen richting Saint Omer, 2 km, of je kan de andere kant uitgaan zoals wij gedaan hebben en dan heb je een stevige dagtocht van 17,5km varen tussen prachtige natuur. In het terugvaren naar ons startpunt zijn we hier en daar ergens ingeslagen want er zijn tal van vaarmogelijkheden. In het toeristencentrum van Saint Omer kan je een kaart kopen of bij mij via de map op I phone kan je ook perfect je routes uitstippelen.

Het is zeker niet de laatste keer dat we hier naartoe gaan want in het najaar gaan we van deze camping tot die in Clairmarais varen, overnachten en terug...

Dit was weer een weekendje genieten.

Martjevaart (Ieperlee)

I did this with my ONAK canoe

De Martjevaart is een zijtak van de Ieplee net voor(bij) de brug aan Driegrachten. Een prachtig stukje natuur waar zo goed als niemand komt (op het water dan toch). Je kan er een tocht van maken in combinatie met de Ieperlee (beschreven in een eerder avontuur) of je kan thv. de brug in het water gaan en vandaar vertrekken. Alleszins een mooi verdoken stukje om te varen.

Moerdijkvaart Gistel

I did this with my ONAK canoe

De Moerdijkvaart maakt samen met het Ieperleed (zie eerder avontuur), Vladslovaart, en Provinciegeleed deel uit van het Ijzebekken gelegen ten oosten van de Ijzer.

Mooi stukje natuur en polderlandschap waar je rustig op je gemak kan genieten op het water. Er is echter niets voorzien om je kano te water te laten dus dat is even kijken waar het mogelijk is, uiteraard met het nodige respect voor de fauna en flora.

 

North Sea Ostend

I did this with my ONAK canoe

Met de Onak op zee geweest voor de eerste keer. Ik was van plan om naar de Spuikom in Nieuwpoort te gaan varen tot ik een bericht kreeg van een collega brandweerman van Oostende of ik zin had mee een toertje op zee te maken, hij met zijn sub en ik met de Onak. Een ongelooflijklijk leuk idee vond ik en ik heb dan ook onmiddellijk rechtsomkeer gemaakt.

Er zijn maar enkele locaties waar je aan de Belgische kust met je kano/kayak de zee in mag en thv. de surfclub Oostende, punt A (over Wellington renbaan en naast Thermae palace) is er één van. Hier heb ik de Onak in elkaar gezet en zijn we vertrokken, punt B. Eerst recht vooruit om dan schuin naar rechts richting van de boei te varen, rond de boei richting strekdam om evenwijdig met de kustlijn terug te varen. Omdat ik geen evaring heb op zee (stroming, wind enz...) was het goed dat de collega Lennert mee was, hij is een ervaren rot in dit vak en kent de regels en gevaren. Richting strekdan hadden we stroming mee en haalden we 8,5km/u maar in het terugkeren amper 3km/u en toch leek dit snel maar we vaarden tegen de onderstroom en wind op kop, al was er niet zoveel wind.

We hebben ook wat gespeeld en de onak bewust laten omkeren enz...dee zomer op rustige waters met de vrienden zelfredtechnieken oefenen. Verder doet hij het op zee zeer goed en trok de Onak ook de nodige aandacht.

Conclusie: een toffe ervaring die we zeker gaan herhalen maar waar je toch aan begint onder begeleiding van iemand die ervaring heeft om op zee te varen.

Het reglement om op ze te varen vind je hier: http://zeekayak.be/?q=node/69

Paddle campingtrip Semois/Maka

I did this with my ONAK canoe

Ons basecamp hebben we opgesteld op camping Maka (punt C), een leuke familiecamping dat ook in het teken van het outdoorsleven staat. Je kan er kampvuur maken op afgebakende open plaatsen of aan je tent met een vuurschaal die je daar kan huren of kopen. Er is aan de receptie ook een tof winkeltje waar je allerhande outdoorspullen kan kopen en meestal goedkoper dan ergens anders omdat dit voor de uitbaters eerder lucratief is. Zij laten normaal gezien geen groepen toe op de camping wat ook duidelijk op de website staat maar omdat het begin seizoen was en niet te veel reservaties hebben wij een uitzondering gekregen, waarvoor dank.

Donderdag zijn we vertrokken naar Mortehan (punt A) met de wagens om vanaf daar te vertrekken met 3 kano's waaronder ook de Onak. Het was voor mij de eerste keer dat er ten eerste extra passagier mee was in de Onak en dat was mijn jongste zoon Sam (14j) en ten tweede ook de eerste keer op stromend water met toch redelijk wat debiet.. Ik was aangenaam verrast door de vaar ervaring in cominatie met extra passagier en stromend water.

Thv punt B is een barrage met waterval van ongeveer een dikke meter en deze hebben we met volle bezetting zonder probleem kunnen nemen, beetje verder hebben we wel het opgeschepte water uit de boot moeten halen maar de drie kano's hadden hier water geschept omdat het verval zo hoog was. Door omstandigheden zijn net na vertrek van het leegmaken de 2 ander kano's gekanteld, één kon een tak niet meer ontwijken en is één passagier overboord gegaan, de andere wilde helpen maar door dwars te komen en overgewicht is deze gekanteld. Uiteindelijk hebben we de tocht met 2 kano's voortgezet, waaronder wij met de Onak.

De volgende dag zijn we vertrokken vanaf camping Maka richting Bouillon (punt D). Nu was de bezetting in de kano's beter verdeeld. We hadden nu wel onze wetsuits aangedaan voor in geval van én hadden we mooi weer, wat gisteren anders was.

Het eerste deel is ongeveer 8,5km en het tweede 18km en ze zouden in 1 dag afgelegd kunnen worden maar aangezien wij dit combineren met outdoorcamperen, buitenkoken enz...maken wij er steeds een meerdaagse van.

Pluspunt aan de Semois zo hoog stroomopwaarts is dat deze niet zo druk bevaren is met verhuur dan de Lesse, nadeel is wel een héél eind verder rijden omdat het zo zuidelijk in Belgie ligt, iets moeilijker voor een dagtrip maar een weekendje daarentegen...

Next year de volle 90km tot aan de Maas in Frankrijk met bivak onderweg op campings langs de oever. Back to basic...

 

Rivierbeek Warrandeputten

I did this with my ONAK canoe

De Warrandeputten zijn een natuurgebied in Moerbrugge, vanaf de brug kan je naast het kanaal Gent-Brugge verder door tot aan de zijrivier. Hier zoek je een plekje (punt A) om je kano in het water te laten want een aanlegsteiger is er niet.

Eens in het water kan je maar 1 kant op, eerst is deze rivierbeek afgedamt langs de zijkanten en kronkelt hij verder richting mooie natuur, je passeert 3 bruggen waar je onder moet (erover is geen optie) dus kan het zijn, naargelang de watrestand dat je serieus moet bukken. Na de 3e brug vaar je een prachtig stuk natuur in en vaar je langsheen het kasteelpark Gruuthuse. Mooi om langsheen te varen maar aanleggen zou ik hier niet doen. Het is hier dat de rivierbeek echt kronkelend doorheen het bos gaat. Helaas komt aan alle mooie dingen een einde en stopt deze rivierbeek thv. de E40 (punt B) en moet je hier terugkeren.

Het is geen dagtocht maar voor mij, aangezien het niet zo heel ver is, een prachtig stukje om even uit te blazen en te genieten.

Kanaal Plassendale-Nieuwpoort

I did this with my ONAK canoe

Het kanaal Plassendale-Nieuwpoort heeft een totale lengte van 21 km en is de verbinding tussen "De Ganzepoot" in Nieuwpoort en het kanaal Brugge-Oostende. Er zijn verschillende mogelijkheden en locaties om in het water te gaan.

Je kan bijvoorbeeld starten thv. het sportcentrum (punt A) net voor Nieuwpoort en varen richting Oostende om nadien weer te keren of je ergens te laten oppikken. Enkele kilometers richting Oostende kom je aan Rattevallebrug, hier kan je in het weekend en seizoen een bezoekje brengen aan de kinderboerderij Lettenhof of net ernaast iets eten of drinken in café/restaurant De Rattevalle (punt B).

Je kan ook perfect in Leffinge (punt C) in het water om dan eender welke richting uit te varen. Indien je met de Onak met het openbaar vervoer komt kan je met de kusttram afstappen aan de halte Nieuwpoort Stad afstappen en een paar 100m verder net voorbij de sluis de Onak in het water leggen (punt D).

Ieperlee

I did this with my ONAK canoe

Met de opkomende zon, een mooie blauwe lucht zijn we om 8u30 aangekomen op deze mooie maar koude ochtend aan de sluis van Fintele. Dit is ons startpunt van deze 2 daagse tocht via de Ijzer naar de Ieperlee richting Ieper (punt A). De Onak is iets stijver om te plooien door dit koude weer maar verder is er geen probleem met het materiaal of de kano zelf, na het te water laten en inladen van het materiaal voor de bivak zetten we koers stroomafwaarts op de Ijzer richting Diksmuide.

Na 6 km (punt B) slaan we linksaf de Ieperlee op, deze richting is stroomopwaarts maar is perfect te doen met de kano. Na alweer een dikke 6 km leggen we aan aan de steiger thv. van de brug van Steenstrate waar we aan de overkant even gaan genieten van een drankje in het eetcafé Steenstraete (punt C) waar je ook lekker kunt eten eventueel.

Na deze korte pauze, het is tenslotte al 15u30 en nog midden winter, varen  we verder richting Ieper. Enkele kilometers verder thv. van de sluis van Boezinge (punt D) gaan we met al ons materiaal uit het water om op linkeroever bovenaan de langgerekte grasberm onze bivak op te slaan.

De volgende ochtend keren we vanaf dit punt terug naar ons vertrekpunt te Fintele. Je kan ook perfect verder varen richting Ieper, je komt na 1,5km nog een sluis tegen (punt E) waarna Ieperlee echt een kanaal is tot in Ieper waar het voorheen afwisselend rechte en kromme stukken had. Je kan de Ieperlee ook op de verschillende opgenoemde punten te water gaan en in verschillende richtingen varen. Het was een mooie en aangename 2 daagse midden in de winter, zo hebben we dit jaar ons vaarseizoen volledig doorgetrokken.

Klik op bovenstaande foto en bekijk het compilatiefilmpje

 

 

 

Handzammevaart Diksmuide

I did this with my ONAK canoe

Je kan starten in Diksmuide punt A waar je perfect je kano te water kan laten, je vaart via de Ijzer de Handzammevaart op en het eerste deel is dwars door Diksmuide wat wel een speciale en leuke sfeer met zich meebrengt. Je kan de tocht zo lang maken als je zelf wilt want aan punt B kan je niet verder varen, daar is het afgedamd en wordt het een beek en veel smaller. Als je een goed gevulde dag wilt kan je van punt A naar punt B varen en terug en dan heb je ongeveer een dikke 19 km gevaren, op stilstaand water wel te verstaan. Na het eerste deel tussen de muren in Diksmuide vaar je tussen de Vlaamse velden.

Lac de Nisramont

I did this with another canoe

Lac de Nisramont is een stuwmeer nabij Nisramont en enkele kilometers boven La Roche en Ardenne. Les deux Ourthes komen hier in uit en na de stuwdam is dit de Ourthe. Het is hier ook heel het jaar toegelaten om te varen. Een heel mooie en prachtige omgeving en je waant je zelfs soms in Zweden ofzo.

Zeer ruime parking thv. de stuwdam en dan is het een 200m wandelen om net achter de stuwdam je Onak, kano, in het water te laten. Er zijn enkele aangegeven piknick plekken aan de kant van het water.

Punt A is start en aankomst. Punten B en C zijn barrages in de 2 zijtakken waar je niet verder kunt/mag varen en terug moet keren, voordeel is dat je hier zeker niet kunt verdwalen en je de tocht zo lang kan maken zoals je wenst.

Ringvaart Brugge

I did this with my ONAK canoe

Een tocht over de ringvaart en langsheen Brugge. Je kan perfect starten vanaf de jachthaven Flandria, 100m voorbij het station rechts afslaan net voor je de brug opgaat. Dus perfect bereikbaar met de trein. Als je start aan de jachthaven vaar je naar links richting Brugge en zo vaar je voor een groots stuk rond Brugge, na een dikke 5 km kom je ter hoogte van een grote sluis en kan je omkeren om terug naar de jachthaven te varen. Dit traject leg ik regelmatig af om naar het werk te varen want thv. de Kruispoort vaar je langs het Gerechtsgebouw van Brugge.

Thv. de Katelijnebrug (Katelijnepoort) kan je aan een aanlegsteiger aanleggen en aan de overkant zijn er enkele etablisimenten waar je iets kan eten of drinken. In het weekend is er ook een cafetaria aan de jachthaven. Helaas mag je in Brugge stad op de Reitjes zelf niet varen, dit is slechts éénmaal per jaar toegestaan en wordt georganiseerd door de locale kayakclub.

A en D = start en eindpunt, B = Katelijnebrug aanlegsteiger, C = Gerechtsgebouw Brugge.

Filmpje you tube is aankomst op het werk thv. Rechtbank Brugge

Er zijn meerdere foto's hiervan terug te vinden op instagram: thysjimmy

 

Clairmarais Natural Reserve

I did this with my ONAK canoe

Er zijn tal van mogelijkheden hier om te varen met de kano, je kan van links naar rechts, van de ene zijtak naar de andere enz... de stukken waar je niet mag varen zijn afgesloten dus je kan niet missen. Overal zijn er ook plaatjes voorzien met het alarmnummer en een nummer wat je exacte locatie aangeeft. 

Je kan starten vanaf de aanlegsteiger thv. ISNOR botenverhuur of als je enkele dagen wilt blijven vanaf de aanlegsteigers aan de camping Clairmarais. Dit is een rustige familiecamping met zwembad en je betaald 12,50€ per nacht voor 1 tent met 2 personen.

 

 

Clairmarais - Saint Omer

I did this with my ONAK canoe

Er zijn tal van mogelijkheden hier om te varen met de kano, je kan van links naar rechts, van de ene zijtak naar de andere enz... de stukken waar je niet mag varen zijn afgesloten dus je kan niet missen. Overal zijn er ook plaatjes voorzien met het alarmnummer en een nummer wat je exacte locatie aangeeft. 

Je kan starten vanaf de aanlegsteiger thv. ISNOR botenverhuur of als je enkele dagen wilt blijven vanaf de aanlegsteigers aan de camping Clairmarais. Dit is een rustige familiecamping met zwembad en je betaald 12,50€ per nacht voor 1 tent met 2 personen.

Start en aankomst thv. punt A, B-C; D-E en F-G zijn in en uitstappunten om voorbij een sluis te geraken met je kano. A-B = 300m wandelen, C-D en F-G = ongeveer 100m. Deze tocht zoals aangegeven op de kaart brengt je langs de zijkant van Saint-Omer.

Portage point B

 

Campsite camping Clairmarais

De Ijzer, The Yser

I did this with my ONAK canoe

Totale lengte + - 30 km, startpunt A  + - 5km, AB + -5km, BC + -10km, CD + -10km. Je kunt perfect peddelen van het ene punt naar het andere en terugkeren als je wilt. Alle punten hebben een aanlegsteiger.

Punt A = Hof van Commerce, een leuk café en eetcafé, hier kun je regionale bieren drinken en genieten van een all you can eat homemade (koud) buffet voor 20 € p / p.

De IJzer, IJzer, is een rivier door velden in Vlaanderen en speelde een cruciale rol tijdens WW1, het was de frontlinie en het punt waar de Duitse troepen werden tegengehouden. Hendrik Geeraert was een schipper die de sluizen van Nieuwpoort opende waardoor de polders overstroomde en het oprukkende Duitse leger stopte. Tijdens de hele oorlog was deze rivier een natuurlijke frontlinie.

Punt C = Museum a / d Ijzer, WW1-museum en de beroemde toren voor vrede en "geen oorlog meer".

Foto's zijn van de Ijzer tussen Spermalie en Nieuwpoort waar de rivier op zijn breedste is.

 

 

Hinterland Middelkerke

I did this with my ONAK canoe

In Middelkerke kun je het achterland verkennen met de kano. Het startpunt is achter de begraafplaats, hier is een gratis parkeerplaats en dan is het 100 m door het pad naast de begraafplaats naar het water.  Vanaf hier peddel je richting Leffinge. De tocht is 4 km en 8 km terug naar het beginpunt. Het kan soms winderig zijn omdat je in de buurt van de Noordzee bent. 

Gratis parkeerplaats begraafplaats: Franciscus Dierendonckstraat, Middelkerke

Like what you see? Support Jimmy Thys by ordering a canoe!