Canoeing on the reservoir of Nisramont (Barrage de Nisramont)

Of ik zin had om samen met @kristof.massoels en @carlospimentel op foto-trip te gaan om de ONAK, een origami kano, te testen? Lang moest ik over deze vraag niet nadenken. Na een ‘WhatsApp-brainstorm-sessie’ kwam het stuwmeer van Nisramont (le Barrage de Nisramont) naar boven als bestemming van dit micro avontuur.

Afgelopen weekend was het dan zo ver. Nadat we op vrijdag avond hadden afgesproken om bij een gezellige BBQ onze vouw-kunsten aan te scherpen, trokken we op zaterdag naar de Ardennen om de ONAK aan onze testen te onderwerpen.

Aangekomen op onze bestemming, besloten we een extra kajak te huren. Met 3 in 1 ONAK leek ons een ‘te zware test’ om mee van start te gaan. Het toeristisch seizoen was hier duidelijk nog niet begonnen, maar in Taverne Du Barrage vonden we een vriendelijke jonge man van Ardenne Adventures, die ons een kajak voor de dag wou verhuren.
Vol ijver begonnen we aan het in elkaar steken van de ONAK. Het vooropgestelde kwartiertje dat we hier voor nodig zouden hebben, werd al snel een klein half uurtje. Of dit aan ons lag of aan de kano, durf ik niet met zekerheid zeggen.
En dan komt dat spannende moment waarop je in de ONAK stapt en van wal probeert te steken… Je raadt het al. Het duurde welgeteld 1 sec voor hij kapseisde en Kristof en Carlos het frisse water van het stuwmeer konden proeven. Ik had mezelf ‘opgeofferd’ om als eerste met de gehuurde kajak te varen, achteraf bekeken een wijze beslissing.
Met een aanpaste belading en een verbeterde vertrek-techniek slaagden we er uiteindelijk toch in om onze tocht aan te vatten. Het stuwmeer van Nisramont, met zijn oppervlakte van 47 hectaren en prachtig beboste hellingen, bleek de ideale speeltuin voor dit avontuur. Buiten ons en een visser aan de oever van het meer, was er vaak geen levende ziel te bespeuren. Ik waande me af en toe midden op een fjord in Noorwegen.


Na een paar uur peddelen en foto’s maken kwamen we terecht op de splitsing tussen de 2 Ourthes. In de verte verscheen een aanlegsteiger die ons de veiligste optie leek om van onze meegebrachte lunch te genieten en onze drone de lucht in te sturen om wat lucht beelden van ons avontuur te maken.


Als we even later onze tocht op de rechter arm van de Ourthe verder zetten, verandert het landschap. De hellingen naast de rivier worden minder hoog en na een tijdje stoten we op een waterval die het keerpunt van onze tocht vormt.
Op de terugweg spotten we een aantal plaatsen aan de oever van de Ourthe waar onze tent niet zou misstaan, mochten we die hebben meegenomen. Bij het aanmeren valt een ander voordeel van de ONAK op. Met zijn gewicht van slechts 17kg kan je hem namelijk gemakkelijk alleen uit het water hijsen.
Na 8 uur peddelen ziet Carlos ons vertrekpunt in de verte terug verschijnen en beginnen onze magen te rammelen.
Tijd voor onze review van de ONAK:

Sterktes

  • compact in samengevouwen toestand
  • licht gewicht / makkelijk te transporteren
  • knap en ingenieus design (eye-catcher)
  • stevig materiaal
  • ligging in het water / snelheid (het was soms moeilijk om de Onak bij te houden met een gehuurde kajak)
  • persoonlijke url op de Onak

Mogelijke verbeterpunten

  • het 'gespen-systeem'. (Hier hebben wij even mee liggen sukkelen de eerste keer)
  • de bevestiging van de zitjes (deze kwamen bij ons soms los tijdens het varen)
  • de stabiliteit (kleine leercurve - bij een volgende tocht hielden we het makkelijk droog met 2 personen in de kano)
Terwijl we opzoek gaan naar een restaurant in de buurt zien we de avondzon de hemel mooi kleuren en beslissen we nog een korte stop te maken bij de nabijgelegen rotswand van Le Hérou. Het verslag van deze stop lees je in binnenkort een nieuwe blogpost.

Praktisch:
Meer info over de het stuwmeer van Nisramont en de omgeving kan je hier vinden.
Parkeren deden wij hier: Barrage et Lac de Nisramont 1, 6983 Nisramont. 
Er is tevens een ruime Motorhome parking op deze locatie.
Wil je nog andere avonturen ontdekken? Neem dan een kijkje op www.experiencebelgium.be.